Избор на шлем

Експертите твърдят, че най-важният фактор при избора на шлем е да избереш такъв, който да ти става точно. Тъй като новият шлем може да струва няколко стотин лева (долара, евро) , си струва да се отдели повече време , за да сте сигурни , че вашият нов лъскав шлем ви е точно по-мярка.

Ето няколко съвета как да го направите:

Изберете си full face шлем , а не „декоративен”. „Кошниците за мозък” (приличат на сапунерка) или open face шлемовете не предлагат защитата, от която се нуждаете, за да запазите по главата си всичко, там където трябва да бъде.

Първата стъпка е да премерите главата си. Дори и да си мислите , че знаете кой размер ще ви стане, не е зле да проверите втори път. Вземете сантиметър и някой да ви помага. Измерете обиколката на главата от около 1 инч (2.5 см) над веждите от предната страна на главата, а отзад до мястото, което дава най-голям размер. След това сравнете мерките с размерите на шлемовете в таблиците, които предлагат производителите, като се ориентирате към следващия по-голям размер, ако попадате между два номера.

След това не е зле да пробвате няколко шлема. За момента не гледайте разцветките и графиките, тъй като първо трябва да изберете размер. Сложете си го. Той трябва да влезе с известно съпротивление, ако това е размера, който ви трябва. За съжаление, повечето хора си избират доста по-голям размер, така че за да сте близо до точния размер в началото шлема трябва да прилепва плътно. Е щом вече сте го сложили вижте се в огледалото. Трябва да виждате шлема фронтално. С full face шлем, очите ви трябва да са центрирани във визьора, като дунапрена на подплатата трябва да свършва точно над веждите ви. Подплатата на бузите и челото ви трябва да прилепва плътно, без да оказва силен натиск. Сега пъхнете ръката си от всяка страна на шлема и се опитайте да го завъртите наляво надясно и нагоре надолу. Той не трябва да се плъзга по ръката ви без голямо съпротивление. Де факто кожата и скалпа ви трябва да се движат заедно с шлема. Помнете, че при шлемовете са като шапки и ще се отпуснат след известно време, така че е добре в началото да ви стягат. Отбележете си всички точки на съпротивление и натиск. Ако шлема ви става точно, то натиска трябва да е равномерно разпределен по цялата ви глава. Уверете се, че добре се закопчава и го разклатете. Раздвижете го нагоре надолу (без да си причинявате болка). Ако се движи без проблем нагоре надолу и наляво надясно, значи ви е прекалено голям. Преди да го свалите пак си помислете за точките на натиск. Има ли такива, на които натиска е прекалено голям? Имайте предвид, че ако в началото натиска просто ви дразни, то след няколко часа каране, може да ви причини сериозно главоболие. След като го свалите погледнете дали по кожата ви няма червени петна, ако да сложете го пак и вижте дали на тези места усещате натиск. Ако вече си мислите, че сте намерили точния размер, пробвайте по-малкия и по-големия размер на същия шлем.

Преди да вземете крайното решение, си сложете отново шлема и стойте с него поне 10 минути. Различните производители имат различни идеи за размера и формата на човешката глава, така че ако нито един модел или размер не ви пасват сменете марката.