Правила и съвети за спиране

Спирачката, която върши по-голямата част от работата, е предната. На курсовете обикновено цитират съотношението 75:25 в полза на предната, но това е малко подвеждащо. То зависи от няколко фактора като:

 • Tип на мотора. Ако използвате 75:25 при внезапно спиране на пешеходна пътека, ще паднете поради блокиране на предното колело. От друга страна, когато сте на спортен мотоциклет вие похабявате 25% от усилието на предните спирачки – можете да спирате достатъчно рязко с предната гума, така че задната да започне да се развява във въздуха. По-дългите и тежки туръри, къстъми, кросови мотори или по-старички машини с барабанни спирачки, позволяват (дори очакват) използването на задна спирачка при бързо спиране.
 • Натоварване. Колкото повече тежест сложите върху мотора, особено ако имате компания на задната седалка, толкова повече трябва да използвате задната спирачка.

Неща да запомним при използването на спирачките.

(Уговорка – това са общи правила за използването на конвенционални спирачки... Аз нямам никакъв опит в свързани спирачни системи (Dual Brake Systems)

Всъщност няма никаква магия за спирачките освен КАК да ги използвате.
Спирачките ги има за да получите необходимата скорост и да ви предпазят от неприятности, когато има опасност на пътя

Две неща са валидни за всички мотори:

 • oблокирането на предното колело означава край на играта
 • oстрахът от прекалено рязко спиране

Практикувайте използването на спирачките, така че да знаете какво се случва при различните условия.

 • Леко стискане
 • Внезапни спирания
 • Мокри и сухи условия
 • Натоварени (пасажер)

Разбирането, че ефективното спиране използва спирачките повече в началото на спирането отколкото в края му. Познаването на спирачките означава контрол.

Спирачките не работят на принципа "включено/изключено" – те могат да се използват много леко и трябва да се използват внимателно.

Бързото и късно спиране рядко е ключът към бързото каране – резултатът е да поемете повече рискове с неуправляемост на мотора и напрежение в моториста.

Правила за спиране

Три правила за използване на предната спирачка:

 • Не ги стискайте рязко – моторът става нестабилен, като в най-лошия случай предното окачване потъва и кара предното колело да блокира.
 • Използвайте ги докато моторът е прав – внезапното им използване в наклонена позиция или ще блокира предната гума, или ще изправи мотора
 • Не я оставяйте за най-накрая -плавното и прогресивно спиране трябва да е вашара цел на пътя.

Натискайте спирачките плавно и прогресивно до желаното усилие, позволявайки на окачването да настрои и леко отпуснете накрая, така че да позволите на окачването бавно да се възвърне. Опитайте се да спирате с бавно еднократно прогресиращо движение, а не серия от отривисти действия от типа "включено-изключено-включено".

Опитайте това – от около 60 км/ч спирайте агресивно до пешеходна скорост, тогава се опитайте да потеглите отново. Ако се отнасяте въздържано с предната спирачка по описаният по-горе начин, трябва да се движите плавно и без тласъци.

Съвети за спиране

При модерните мотори прогресивното натискане на спирачката върху добра настилка може да се окаже изненадващо силно, без това да предизвиква блокиране на предното колело. Дори при мокро време, хубавите гуми имат изненадващо добро сцепление.

Наблюдавайте настилката на пътя – тя може да се променя от супер-добра до хлъзгава в рамките на сантиметри – ако е лъскава, вероятно е хлъзгава!
Тренирайте внезапни спирания постоянно – предната спирачка трябва да се натиска първа и върши по-голяма част от работата.

В модерните спортни мотори, балансът на спиране при максимално такова е 100% усилие на предното колело и 0% на задното – задното колело ще бъде във въздуха.

Максимално спиране се постига точно преди да блокира колелото.
Не сграбчвайте спирачките – стискайте ги плавно до необходимото усилие, позволявайки на оказването да се нагоди.

Спиране в завои

Ключът към завиването е да влезете в завоя с успокоено окачване. Това означава, че вие трябва да сте с правилната скорост, спирачките отпуснати, теглото прехвърлено към задната гума, чрез леко подаване на газ и балансирано окачване. Вие може да го постигнете с използването на про-активни спирачки или чувство за ускорение (виж по-долу). Изборът е ваш, но която и техника да изберете, трябва да се стремите да запазите баланса между предното и задното окачване – и го правете плавно.

Внезапното стискане или отпускане на спирачки, бруталното използване на газта и амбреажа или тромавата смяна на скоростите объркват мотора чрез смяна на наторването върху гумите и съответно окачването. Колкото по-бързо карате, толкова по-силен е ефекта.

При наближаването на завой спирачките имат само една функция – да поведат мотора до правилната скорост в началото на завоя. В момента на отклоняване от праволинейната посока на движение и влизайки в завоя, вие трябва да сте приключили със спирането и отново да подавате леко газ. Затова има две причини:

 • Да накарате окачването да се успокои с неутрален или леко изместен назад баланс – леко подаване на газ ще натовари леко задната част. Неутралния баланс или леко изтегления назад такъв, заедно с нормалното положение на вилката (или леко разтоварено такова) е положението, където моторът най-лесно и най-точно завива. Стиснатата предна спирачка и изместеният напред център на тежестта, свиват амортисьорите на вилката, и управлението става тежко и като цяло по-трудно за правилна работа. Моторът като цяло “присяда” и върви в праволинейна посока.
 • Да намалите натоварването на предната гума. Предната гума има 2 отговорности: да завива и да спира мотора. За целта обаче има крайно количество сцепляемост, така че да се вършат и двете едновременно. При малък крен на мотора и завъртяно кормило, не е проблем да се спира, защото гумите имат достатъчно сцепляемост за да свършат и двете работи, въпреки че както споменахме по-горе спирането прави завиването по-трудно. Колкото по-бързо карате и съответно “лягате” повече, толкова повече увеличавате натоварването върху гумата, изисквано за да завие мотора. Ако натискате спирачката в същото време ще дойде момент, в който комбинацията на двете натоварвания ще надвиши количеството сцепляемост, и тогава вие или ще блокирате предната гума, или ще плъзнете предната. А това се случва толкова бързо, че почти винаги завършва с катастрофа.


При модерните спортни мотоциклети върху хубава настилка е почти невъзможно предницата да поднесе, освен ако:

 • сте стиснали спирачките
 • лягате изключително много или повърхността е хлъзгава (в този случай е много вероятно и двете гуми да поднесат)

Ако подавате газ в завой, това отнема от напрежението в предницата, позволявайки на машината да завива. Не е много вероятно да хлъзнете задната гума в завой, освен ако:

 • Не сте натиснали здраво задната спирачка, предизвиквайки блокиране на колелото.
 • Подали сте много газ и задното колело е започнало да превърта (възможно е да се случи при хлъзгави условия със средно мощен мотоциклет, или ако сте много брутален с газта, или дори ако сте невнимателен с амбреажа)
 • Лягате изключително много или повърхността е хлъзгава (в този случай е много вероятно и двете гуми да поднесат)
 • Освен при изключителни условия или лоша пътна настилка, задната гума има достатъчно сцепляемост за да се справи със силите, действащи в завой, без никакви проблеми като цяло.


Избягвайте прекомерното използване на двигателя за спиране:

 • Отпускайте амбреажа леко за да избегнете внезапното натоварване на задната гума.
 • Скоростната кутия е за ускорение, спирачките за спиране.


Когато карате бързо, преценяйте внимателно спирачните сила и дистанция. Ако преценката ви е неправилна, ще приключите карането с постепенно увеличаваща се сила на спиране, докато не започнете да спирате или твърде много, или твърде късно.

По-добре е прекалено много да стиснете спирачката по-рано, отколкото прекалено много да я стиснете твърде късно – вие винаги можете да ускорите, но да спирате в завой е прекалено трудно.

Когато всичко тръгне наопаки
Понякога всичко се обърква и ако сте влезли по-бързо в завой отколкото очаквате, имате 3 възможности:

 • Подавайте леко газ и накланяйте мотора повече. Обикновено най-добрият начин да се справите с проблема ако карате твърде бързо, е свързан с факта, че имате още останала сцепляемост, която при трансфер на теглото към задната гума, позволява на предната гума да си свърши работата по завиването – повечето комбинации мотори/гуми надвишават възможностите на мотористите-собственици. Просто изисква мно-о-о-го нерви за да го направите.
 • Изправете мотора и стиснете рязко спирачката за момент, преди за легнете отново. Въпреки, че това е често препоръчван начин, той е възможен само ако имате останало място за маневриране. А ако имате такова място, то вие вероятно можете да се справите със завоя и без друго!
 • Стиснете леко спирачките докато сте наклонени. Повечето модерни спортни мотори ще издържат на известно количество спиране в завой, ако вие сте достатъчно внимателни и запомните, че гумите използват по-голямата част от сцепляемостта си за да накарат мотора да завие. Със състезателен мотор, обут в състезателни гуми, върху състезателна настилка е възможно да влезете в завой силно наклонен, стискайки предната спирачка, така че задната гума да е във въздуха или със съвсем лек контакт с настилката, въпреки че това почти не може да се случи на пътя, дори и да сте с най-спортните мотори.

Прилагането на спирачките трябва да бъде нежно и прогресивно
Използването на груба сила ви гарантира или блокиране на предната гума, или изправяне на мотора – ако блокирате предната гума сте катастрофирали; ако изправите мотора, вие и без това ще си карате направо без да завивате!

Задната спирачка често може да свърши малко работа, но не я натискайте тежко. Когато отпуснете спирачките, го направете внимателно и бавно за да избегнете внезапното освобождаване на окачването – това може да олекоти предната гума при възвратното движение и така отново да предизвика проблеми със завиването (виж по-долу).

За да направите завой с “натоварено” предна гума, трябва да приложите положително усилие върху кормилото (не обратно, както е при countersteering-a, а в посоката на завоя) за да преодолеете ефекта на изправяне, който повечето мотори изпитват при спиране в завой. Когато отпуснете спирачките, промените в завиващата геометрия обикновено карат мотора да завие още повече и да “подостри” завоя (за стигне неговия връх). Бъдете готови за подобно нещо и минимизирайте ефектите чрез плавното отпускане на спирачките и спокойното завъртане на кормилото.

Чувство за ускорение и скорост
Всъщност имате ли нужда от спирачките? Това от което се нуждаете е да влезете в завоя с подходящата скорост!

В много случаи можете да използвате газта за контролиране на скоростта ви, но трябва да запомните:

 • Избягвайте да влизате в завой със “затворена” газ или стискайки спирачките, защото го правите по грешния начин. Изпозлвайте спирачките в по-добри времена – затова са спирачките! Предпочитам да използвам това, което наричам “удобно спиране”, отколкото да връщам газта, да стискам спирачките и евентуално да рискувам изгасване на двигателя.
 • Никакви спирачки означава, че не предупреждавате каращите зад вас водачи по никакъв начин за намаляването на скоростта.
 • Не ги използвайте твърде прекомерно. Изберете проактивно спиране или ускорение, както предпочитате, но използвайте ума си. Намаляването от 90 до 50 км/ч с газта ще изисква да започнете намляването на скоростта доста по-отдалеч, отколкото би очаквало преводното средство зад вас.
 • Начинът на каране на Фондацията за мото безопасност е хубав като упражнение за наблюдение и планиране и по такива пътища, където не се изискват големи промени в скоростите. Но не се поставяйте в ситуации да връщате газта, когато това е изключително неблагоразумно, и означава да се под потенциалната заплаха на превозните средства зад вас, само защото забавянето по конвенционалния начин означава използване на спирачките.