Дизелови мотоциклети

История и съвременност

Класическия дизелов мотоциклет който се е произвеждал серийно е само един: Royal Enfield, в последно време обаче се появиха на пазара няколко интересни модела.

Защо не се произвеждат масово дизели? Просто защото двигателите са много по тежки от бензиновите и нямат такава мощност. От друга страна те пък имат нисък разход на гориво и имат голям въртящ момент от ниски обороти. Може би точно заради това обаче индийците произвеждат във фабриката Enfield в Мадрас серийно дизеларки. Например модела Taurus е с мощност 7кс. и ако шофьора му е търпелив и главно издържлив (вибрацийте са доста силни) може да мине с едни резервоар почити 1000км, защото средния разход на гориво е 2л/100км. Имат и по мощен модел Robin, с японски двигател от Fuji, 410см3, 8кс.
В Германия може да се купи Einfield с немски мотор Hatz, 462см3, 11 кс. Като мотоциклета е изцяло разглобен и сглобен отново в Германия като за това е и достa по-скъп и се продава под марката Sommer Diesel.

Самостоятелна глава в историята и действителноста е ендуро модела на Kawasaki KLR с дизелов двуцилиндров двигател JP8 от британанската фирма Hayes diversified Technologies. Обема на двигателя е 584см3 и дава 24 коня. Тези машини се използват от американската морска пехота (поръчани са 440броя) има информация че има поръчки и от други НАТОвски армий.
Според американците мотора гори малко повече от 2л/100км.

Друга подобна на ендуро конструкция съществува в Холандия. Мотоциклета Track T-800CDI е доста модерен, електронна газ (fly-by-wire), ABS, полуавтоматични скорости и даже по избор предно предаванеJ. Двигателя е 3 цилиндров с обем 800см3, рмощност 50коня, въртящ момент 130Nm, гори 2.5л/100км. Производителя е фирма E.V.A. Products BV. Цената е 17500Euro.

Друг холандски производител даже предлага състезателен дизел суперспорт. Фирмата Star Twin e разработила модела Thunder Star 1200 TDI. Двигателя е отново 3 цилондров, мощност 120кс. тегло 205кг.

Можеби най интересния мотоциклет който се предлага е немския – NEANDER. Самата конструкция на двигателя е също сама по себе си нещо интересно. Обем 1340см3, 112кс. при 4200оборота/мин. но въртящ момент 216Nm при 2600оборота/мин!!! Вътре също е интересно, не само че има турбо но заради премахване на вибрацийте двигателя има два колянови вала които се въртят в обратни посоки.
Според производителя мах. скорост е 220км/час а ускорението от 0-100 км/час за 4.5сек. Планира се производството на лимитирана серия от 250 броя по 95000Euro парчето!! Е за тази цена може да си поръчате контейнер с индийски двуколесни дизели

Но братята китайци твърдят че са намерили пътя към масовата дизелация! Тяхното предложение не натоварва толкова портмонето ви и главно може да си преправите сам двигателя от бензин на нафта! Фирмата Crazy Jerry предлага на интернет www.diesel-bike.com инструкций как да си помогнете сами с преправянето. В момента се предлагат инструкций за реконструкция на Suzuki GS550.