Мотори "Балкан"

Балкан е марка български мотоциклети, произвеждани в Ловеч в периода 1958-1975 г. с 3 различни кубатури на двигателя - 50, 75 и 250 куб. см.

Моделът „Балкан“ с 250 куб. см. е с мощност на двигателя 12,5 к.с. при 4800 об./мин на двигателя. Теглото му е 150 килограма, теглото му с полезен товар е 290 килограма. Максимална скорост на движение - 110 км/ч. Съотношението на смесване на бензин с масло е 1:25, тоест по 40 г. масло на литър бензин.

Моделите биват ендуро („Балкан 50“ и „Балкан 250“), кросови и мотопеди. Първият „Балкан 50“ е мотопед. В новите и в старите модели разликата е само в цилиндрите, главите и скоростите (първите са с ръчни, а последните с крачни). „Балкан“ са с ръчни или крачни скорости; и двата вида са с по 3 скорости. Скоростите като модели са 3 вида: щифтови, съчмени и плъзгачни (плъзгащи). Максималната скорост е 80 км. в час (в някои редки случаи хващат и повече).

Разлика в новите и старите модели са вижда на превключване на скорости (ръчни и крачни), в цилиндрите и главите. Старите цилиндри са по-ръбести от новите, а новите глави са с по-малки горивни камери от новите (разлика от големината на горивната камера има значение в мощността). Друга видима разлика са капаците, които на старите модели крият карбуратора и са плътно по рамката, като я крият от задния калник до карбуратора, а ножите са малки, като от единия край капакът е за инструмент, а другият е капак на въздушния филтър.