Задно окачване - настройка

През изминалите месеци получихме няколко писма относно нашите напътствия за настройка на окачването.

Камерън Ричи пише:"Всеки месец Брус Дън казва, че задното окачване е твърде меко, затова затягал гайката на пружината с цел да го направи по-твърдо. Няма такова нещо. Това не променя твърдостта на пружината. Просто трябва да се монтира друга такава. Като въртим гайката, не правим друго освен да повдигаме мотора, а при окачване с променливо усилие (“rising rate” – вж. мит No. 4 от "14 мита относно окачването"), дори отиваме в “по-меката” част на хода. И не сте само вие – ръководствата на R1, FireBlade и ZX-9R също са некоректно написани."

Отговорът на Симън Харгрийвс беше:

"Прав сте, единственият начин да втвърдим пружината е да я заменим с друга. Но затягането на гайката също увеличава усилието, необходимо да се приложи върху пружината за да започне тя да се свива – именно за това усещане става дума когато казваме ‘твърдо’ и ‘меко’. Понякога, когато говорим за това какво усещат хората и се опитваме да опишем това усещане по-разбираемо, е полезно да използваме думи, които дори да не са технически коректни, създават представа за нещата. Ако трябва да бъдем абсолютно точни, функцията на тази настройка е да опредля колко трябва да бъде натоварена пружината преди да помръдне. Промяната на геометрията на завиването е само добър страничен ефект."

После получихме това от Иън Мейбъри:

"Пиша ви само защото в отговора си, който е в типичен за списанията стил когато нещо се подлага на съмнение, вие всъщност сте повторили същата грешка за която Камерън Ричи говори в неговото писмо. Като въртим гайката не ‘определяме колко трябва да бъде натоварена пружината преди да помръдне’. При всеки нормален съвременен мотор така се променя само височината на задницата – посредством промяната на положението в което се задържа пружината. Всяко увеличаване или намаляване на експлоатационното натоварване върху пружината, независимо колко малко е то, ще доведе до свиване или разтягане. Наистина може да се променя усилието което трябва да се приложи за да се свие пружината, но това е само в случай, че амортисьора повече не може да се разтяга. Това обаче е абсолютна крайност и дори е извън възможните настройки на повечето съвременни мотори. Човек трябва да има наистина твърде мека пружина за съответните условиа за да се нуждае от това. Окачванята на модерните спортни мотори се справят доста добре като цяло и все пак има множество малки настройки които могат да се използват при каране на писта например. В днешно време, когато списанията са все по-пестеливи на думи е важно да се пише технически коректно за да се образоват читателите."

Ще кажа следното: и тримата сте прави. Твърдостта на пружината се измерва с това каква сила е необходима за да се свие на определено разстояние. Представете си, че сме извадили пружината и сме я поставили на масата. Ако тази пружина има твърдост 10кг/мм и сложим 10кг тежест върху нея, тя ще се свие с 1мм. Ако сложим още 10кг, ще се свие с още 1мм. Така 100кг ще свият пружината с 10мм – по 1мм за всеки 10кг.

Какво става оабаче, когато амортисьора се е разтегнал до край?
Представете си сега, че използваме колан за да свием пружината с 1мм. Какво ще стане когато сложим тежест от 10кг отгоре? Пружината няма да помръдне, защото вече се опитва да се разпъне, противостоейки на 10-те килограма от колана. Или по друг начин казано, пружината вече е свита толкова, колкото биха я свили тези 10кг.

Но ако сложим още 10кг тежест, пружината ще се свие с 1мм – точно както преди да я вържем с колана, защото твърдостта й е все 10кг/мм, независимо колко сме я свили. Разбира се има някои условности в този пример. Приемаме, че въпросната пружина е идеална пружина и че колана няма маса.

Сега да сложим това в контекст. Задницата на мотора има някаква маса. Нека за простота приемем, че 100кг тежат върху пружината. Тоест тя ще бъде с 10мм по-къса отколкото когато спирате на предна гума да речем. Ако обаче амортисьора се е разтегнал до край, продължим да натягаме и свием пружината с 1мм, тогава първите 10кг няма да й влияят.

Повечето хора разбират това като втвърдяване на окачването – затова ние използваме този израз. Но може би ще променим това в бъдеще.

Боб Грей

списание "Performance Bikes", април 2004